2011. november 23., szerda

Az MLM generációiról

Miért gondolod azt, hogy az MLM, más néven a Network Marketing nem fejlődik? Szerencsére a fejlődés megállíthatatlan és itt is elsősorban az emberek kényelme és az érzéseik miatt következik be - szinte magától az evolúciós ugrás.

Az emberek ugyanis mindig a kisebb ellenállás felé mozdulnak el. Ha az egyik MLM-ben nem érzik jól magukat, csalódnak benne, akkor törvényszerű, hogy továbbállnak. Vagy elfordulnak a Network Marketingtől, vagy keresnek egy másik céget, másik szponzort. Rosszabb esetben nem hoznak önálló döntéseket és követik a szponzorukat a huszadik lehetőségbe is és nem veszik észre, hogy csak felhasználják őket.

Magyarországon kimaradt az első generációs MLM-ek kora, hiszen a 90-es évek elején az összes itthon megjelenő cég a 2. generációba tartozott. Ezt a videóból meg fogod érteni. Röviden csak annyit, hogy a magas és nehéz követelmények: a nagyösszegű kezdőcsomagok és a magas, gyakran havi 60-80.000 Forintos havi aktivitás a tagok nagy részénél frusztrációt és igen hamar ellenérzéseket váltott ki. A legtöbb "mlm-sérült" emiatt született.

Igen, ki kell mondanunk, hogy sokan veszítettek! Magam is ismerek olyan embereket, akik több százezer Forintot "buktak" el és hagyták abba az első 3 hónap után, mert az általuk megkeresett ismerősök, barátok közül senki nem vállalta a hasonló mértékű "befektetést".

Sajnos rengeteg barátság ment tönkre, és ebben az is közre játszott, hogy a kárvallottakat beléptető "szponzorok" gyakran nem mondták el az igazat a bemutatón. Pl azt, hogy nem kell feltétlenül a 300.000 Forintos csomaggal csatlakozni. Érthető, hiszen ők is csak a pénzük után futottak és a dollár-jelek pörögtek a szemük előtt.

Vagy az okozta a csalódást, amikor szembesültek azzal, hogy nekik bizony kőkemény értékesítést kell végrehajtaniuk, hogy a havi pontérték "meglegyen" a hónap végéig. Talán éppen abba untak bele, hogy a szponzoruk, esetleg a felsővonaluk nyaggatta őket hóvégén, hogy ugyan vegyél már még néhány terméket, hogy ő is kaphasson jutalékot abban a hónapban...

Ennek hatására alakultak ki - általában MLM-vezetők segítségével létrejött - új generációs jutalék-rendszerek, amelyek egyértelműen nevezhetőek sokkal humánusabbnak a korábbi generációnál.

A legtöbb új generációs MLM-cég szinte úgy működik, mint egy fogyasztói csoport. Gyakran nevezik magukat fogyasztói hálózatnak is. Jellemző rájuk az, hogy nincsen, vagy csak jelképes a csatlakozási díj. Emellett annyira alacsonyak a jutalék-jogosultsághoz szükséges havi aktivitás (termékvásárlás) költségei, amelyeket egy akár egy 3 fős család saját havi fogyasztása képes fedezni.

Ez az alacsony feltétel egyértelműen azt eredményezi, hogy nagyon sokan bent maradnak hosszútávon a hálózatban, hiszen jól érzik magukat benne, mert nincsen értékesítési kényszer! Mellettük rengeteg olyan csatlakozó - törzsvásárló - is lesz, akiket már nem riogatnak a hatalmas kezdőcsomagokkal és csak a kiváló termékek kedvezményes vásárlása miatt regisztrálnak. Sokan viszont új generációs MLM-cégek látszatát keltve tévesztik meg a gyanútlan, hozzá nem értő laikusokat. Bővebben a következő, tanulságos videó után olvashattok erről:




A legális, új generációs MLM-ek farvizén evező, illetve azokhoz nagyon hasonló köntösbe bújva rengeteg piramisjáték jelenik meg, illetve számos olyan - magát MLM-nek nevező - cég, amely minimum a kétséges, az enyhén szólva nem etikus kategóriába tartozik. Ezek szinte kivétel nélkül kötött - pl bináris - struktúrával rendelkeznek, nem véletlenül.

Mire gondolok? Az egyik mai divatos irányzat az, amikor a havi néhány ezer Forintos tagdíjért cserébe adnak olyan szoftvereket, vagy internetes szolgáltatásokat, amelyek egyébként ingyenesen is elérhetőek. Tehát a pénzedért cserébe nem kapsz valódi értéket. Azon gondolkodj el, hogy ha abbahagynád az üzleted építését, tehát ha nem fűződne hozzá anyagi érdeked, akkor is használnád, "fogyasztanád" ezeket a termékeket, ennyi pénzért havonta?

A másik probléma az az, hogy ilyen esetben a nagyon alacsony havi díj miatt a jutalék is nagyon alacsony lenne. Ugyanis ezek a cégek sem osztanak vissza a termékek árából 40-60%-nál többet. Azért írtam az előbb azt, hogy lenne, mert ezt az alacsony havi forgalmat általában egy nagyösszegű csatlakozási díjjal, ún. "liszensz-díjjal" pótolják.

Ebből a liszensz-díjból fizetnek ki a toborzónak fejpénzt, illetve a felsővonalaknak jutalékot az üzleti szintjüknek megfelelően. Ezt általában azonnali visszaosztásnak nevezik, de gyakorlatilag pont erről szól a pilótajáték is: a később belépők beugróit osztják vissza a korábban csatlakozottaknak... Az ilyen programoknál jól látható, hogy a termék az csak egy álca, egy alibi.

Az ilyen hálózatok jövedelmezősége azonnal lecsökken, mihelyst a mélységben megáll az új tagok csatlakozásának üteme és azonnal összedőlnek, mihelyst megszűnik az új tagok utánpótlása. Gondolj bele, mi érdeke lenne valakinek befizetni a havi tagsági díjat, ha csak a töredékét kapja meg a 3 hónappal korábbinak? És az ő szponzorának? Miért fizessen? Egy olyan termékért, amit egyébként soha nem használna? A végeredmény? egy-két nyertes lesz a piramis csúcsán, mellettük több száz, ne adj isten több ezer vesztes...

A lényeg: próbálj mindig a színfalak mögé látni és észrevenni az ingoványos talajt! Visszatérve az eredeti témához, ami az evolúció volt, azt kell hogy mondjam, szükségszerű a változás. Döbbenetes a szemléletbeli különbség a jelenlegi vállalkozásomban tapasztaltak és a korábbi szánalmas MLM-es próbálkozásaim között!

Egyszerűen tudom azt, hogy itt csak olyan dolgokkal foglalkozom, amikben örömömet lelem! Direkt nem írtam azt, hogy kell foglalkoznom, mert nem kell! Nem muszáj kiállnod a tábla elé köröket rajzolnod és nem kell termékeket értékesítened, hiszen erre nem kényszerít semmi!

És ha te is a lakosság abba a 95%-ába tartozol, akik nem tartoznak az értékesítő típusú emberek csoportjába (mint ahogyan én sem), akkor már csak ez a tény önmagában is döntő lehet a számodra, hiszen már régóta tudod, hogy az MLM-nél nincsen jobb lehetőséged a világon arra, hogy szabad légy és anyagilag független!

Ismerkedj meg velem, és azzal a rendszerrel, amit a csapatunk alkalmaz, és természetesen azzal a remek céggel, a kiváló és értékes termékekkel, ami a biztos hátteret nyújthatja a munkádhoz. Töltsd ki a kérdőívet és amint végigvezetlek a rendszerünkön, a végén meg fogod érteni a csapatunk sikereinek titkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése